Is HD werkelijk veel beter?


Tegenwoordig heeft iedereen wel een HD televisie of misschien wel een 4K exemplaar met een resolutie van 4096x2160 pixels. Bijzonder scherpe en kwalitatief perfecte schermen. Dus met oog op de toekomst denkt u op een gegeven moment wellicht: "Ik wil mijn Super-8 materiaal eigenlijk zo goed mogelijk laten digitaliseren, dus op HD resolutie!" U kunt zich de moeite sparen, want ongeacht wat een enkeling beweert heeft zelfs een perfect opgenomen Super-8 beeld op een moderne filmsoort niet de resolutie die het overzetten naar HD zinvol zou maken (De oorspronkelijke opname heeft maar een resolutie van 720x576). Laat staan dat uw oude amateuropnamen op oudere filmsoorten in de verste verte in de buurt zouden komen!


Full-HD (High Defenition) heeft een resolutie van 1920 X 1080 pixels en een beeldverhouding van 16:9. Breedbeeld dus. De verhouding van 8mm is 4 : 2,75 en van Super 8 smalfilm 4 : 2,94. Wordt de film nu in breedbeeldformaat ingescand op de volle breedte dan moet men inzoomen. Hierdoor gaat ongeveer 25% aan beeldmateriaal verloren. Beeldinformatie aan de boven- en onderkant van de film. Op deze manier worden veel mensen op de smalfilms als het ware “onthoofd”. Het beste resultaat wordt verkregen bij de originele verhoudingen.

Bij onjuist gebruik van een HD camera worden de beelden bovendien korrelig. Men kan namelijk niet oneindig door blijven gaan met vergroten. Om deze reden digitaliseren wij het alleen in SD formaat met een oorspronkelijke resolutie van 720x576. Dit levert uitstekende beelden op een moderne televisie die vaak ook heel goed de beelden kan schalen naar breedbeeld zonder veel verlies van beeldkwaliteit.


Ook is het zinvol om uw smalfilms met een Blu-rayspeler af te spelen. Dit apparaat is namelijk in staat automatisch te üpscalen naar HD en levert een zichtbare verbetering van het beeld op.