Wat is – voor wat betreft de kwaliteit – het beste tussentijdse opslagformaat: "AVI of MPEG?"Als u totaal geen kwaliteitsverlies wilt zien, dan kiest u voor AVI.

De frames worden dan 1-op-1 zonder compressie weggeschreven naar uw DVD of harddisk. Alleen... dan moet die harde schijf wel voldoende groot zijn, want 'Uncompressed AVI' heeft veel opslagruimte nodig. Dat is overigens wél de moeite waard.... Zeker als u van plan bent de beelden te editten op de computer.

Er past circa 20 minuten op een DVD in AVI bestand.


Op het moment dat u de frames wèl gaat inpakken (= comprimeren met behulp van een videocodec) in MPEG dan wordt de uiteindelijke kwaliteit bepaald door de hoeveelheid opslagruimte – we praten dan over de 'bitrate' – die u reserveert. Hoe hoger de bitrate, des te constanter én beter is de uiteindelijke beeldkwaliteit die op de DVD-Video terechtkomt. Wat u sowieso moet zien te voorkomen, is dat u een videofragment meerdere keren gaat uitpakken en weer inpakken, want de kwaliteit gaat achteruit per codeerslag die u maakt!

Er past circa 120 minuten op een DVD in MPEG bestand. Meerdere films worden op een DVD of Blu-ray gezet inclusief een prachtig menu.